• 29/06-09/07/2015

1.tisková zpráva

Daniela Vítová

07 Duben 2011

IV. ročník festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem

William Shakespeare: Marná lásky snaha

premiéra: 1. 7. 2011 ve 20.30 za hotelem Courtyard by Marriott Plzeň
reprízy:    3. – 15. 7. ve 20.30 za hotelem Courtyard by Marriott Plzeň

Carlo Gozzi: Král jelenem

reprízy: 19.- 24. 7. 2010 ve 20.30 před Západočeským muzeem v Plzni, Kopeckého sady 2

Už počtvrté v historickém centru Plzně představí projekt Divadelní léto pod plzeňským nebem komedii světového klasika - tentokrát to bude komedie Williama Shakespeara Marná lásky snaha. Tvůrci opět našli pro její inscenování zcela nové místo, park za hotelem Courtyard by Marriott Plzeň.

Jak už se stalo dobrým zvykem, ve druhé polovině července tým Divadelního léta zopakuje loňskou úspěšnou inscenaci Král jelenem, která se odehraje před Západočeským muzeem. Krále jelenem, stejně jako oba předchozí tituly Revizor a Don Juan, provázel velký zájem diváků a téměř všechna představení byla beznadějně vyprodána.

Novinkou letošního ročníku je zejména příchod režiséra Michala Langa, který vystřídá Viléma Dubničku, duchovního otce projektu a režiséra všech tří dosavadních úspěšných inscenací.

„Úspěch jakéhokoliv projektu (ať už je to přátelství či divadelní festival) je podle mě založen v neustálé péči o něj. Divadelní léto bylo od samého počátku založeno na tomto principu. Budeme se vždycky snažit přinést do projetu něco nového. Přestože mě režie předchozích tří inscenací neskonale bavila, vím, že změna je důležitá. Jsem rád, že se nám letos podařilo získat jednoho z nejrenomovanějších divadelních režisérů v Čechách, jemuž mimo jiné důvěřuje i pan profesor Martin Hilský, překladatel a odborník na Shakespeara. Mimo jiné jsem rád, že se s ním budu moct potkat jako herec," říká ke změně režiséra Vilém Dubnička, člen týmu Divadelního léta, který si v komedii Marná lásky snaha zahraje jednu z hlavních rolí - Ferdinanda, krále navarského.

Do Plzně míří známé herecké tváře z pražských divadel i televizních seriálů

Základní myšlenkou Divadelního léta je oživit letní večery v Plzni originální inscenaci a najít pro ni vhodný prostor v historickém centru města. Za projektem od počátku stojí Marcela Mašínová (PaNaMo, o. s.) a režisér Vilém Dubnička. Herecký soubor tvoří herci plzeňských profesionálních divadel. Stálicemi, které s Divadelním létem spolupracují od začátku, jsou např. Zdeněk Rohlíček, Michal Štěrba nebo Antonín Procházka ml.

Rok od roku přibývá hereckých hvězd z Prahy. Do Plzně se už potřetí vrací Viktor Limr, který si zahrál nejen hlavní roli Dona Juana ve vůbec první inscenaci Divadelního léta, ale také jednu z menších rolí v Revizorovi. Po zkušenosti s menší rolí v Revizorovi si v letní Plzni znovu zahraje i Radek Valenta. Diváci prvního ročníku si budou pamatovat Janu Zenáhlíkovou, jako Karličku z Dona Juana.

Naopak premiéra čeká v Plzni pod otevřeným nebem pražské herečky Janu Bernáškovou, Lenku Ouhrabkovou a Týnu Průchovou. Poprvé se v projektu divadelního léta představí i úspěšná plzeňská rodačka Kristýna Leichtová.

V repríze Krále jelenem bude opět hostem Martin Hofmann, herec Divadelního spolku Kašpar.

Scéna za hotelem Courtyard by Marriott Plzeň

Scéna vznikne v parku v bezprostředním sousedství hotelu. „Hotel Marriott je od začátku Divadelního léta jedním z našich nejvýznamnějších partnerů. Pořádáme v něm setkání s partnery a během festivalu v něm bydlí naši herci. Courtyard znamená zadní dvůr nebo nádvoří, a tak se letos přeneseme s Shakespearovou hrou na zadní courtyard Marriottu a vytvoříme tam dvůr království v inscenaci Marná lásky snaha," říká vedoucí projektu Divadelní léto Marcela Mašínová.

William Shakespeare: Marná lásky snaha (Love´s Labour´s Lost)

Méně známá, ale velmi pozoruhodná Shakespearova komedie bývá charakterizována jako „velká hostina jazyka", ohňostroj jazykového vtipu, který svou umělou stylizací i spontánní hravostí a dravostí může připomenout nejlepší Mozartovy komické opery. Děj se odehrává ve Španělsku, kde se král navarský a jeho tři přátelé se za účelem pilného studia rozhodli zříci světských radovánek a ženské společnosti. Toho, kdo selže první, čeká tvrdý trest. Jako naschvál ale přijíždí na návštěvu francouzská princezna se třemi sličnými dvorními dámami...

OSOBY a obsazení:

FERDINAND Vilém Dubnička
BIRON Viktor Limr
LONGAVILLE Antonín Procházka ml.
DUMAINE Michal Štěrba
BOYET Radek Valenta
MERKADÉ František Dvořák
ARMADO Pavel Juřica
HŇUP Michal Maléř
KOTRBA Petr Borovský
SMÍTKO Ivan Říha
PRINCEZNA Jana Bernášková
ROSALINA Lenka Ouhrabková
KATEŘINA Kristýna Leichtová
MARIE Týna Průchová
ŽAKENETA Jana Zenáhlíková

Autorem kostýmů bude Tomáš Kypta a do výroby se rovněž jako v předchozích zapojí žákyně Střední integrované školy živnostenské v Plzni, které si tak mohou výborně vyzkoušet své znalosti a dovednosti z oboru v praxi.

Pořadatelem festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem je občanské sdružení PaNaMo, spolupořadatelem město Plzeň a koproducentem Divadlo Alfa.

V případě zájmu Vám materiály a fotografie zašleme e-mailem, případně Vám sdělíme další podrobnosti.

1.tisková zpráva ve formátu.doc ke stažení zde